Article of the week

Τι ειναι το Street Food?

Με τον όρο Street Food περιγράφουμε Σνάκς η και ολόκληρα γεύματα τα οποια παρασκευάζονται και πωλούνται σε μη μόνιμη εγκατάσταση για άμμεση συνήθως κατανάλωση. Φορτηγά ή καροτσάκια, μικρά περίπτερα σε δημόσιους χώρους, ή και μικρα πλεούμενα  σε κάποιες χώρες είναι χώροι παρασκευής,πώλησης και συγκέντρωσης ανθρώπων οι οποίοι απολαμβάνουν αυτά τα μικρά και γρήγορα γέυματα και πάντα σε δημόσιους χώρους.

Σερβίρονται σε sticks σε μπόλ,σε πιάτα ή τυλιγμένα μέσα σε ψωμί, μαρούλι ή χαρτί.
Τα γεύματα αυτά είναι οικονομικά και εύκολα στην παρασκευή τους και ανταποκρίνονται σε έναν
on- the- go τρόπο ζωής για ανθρώπους-εργαζόμενους που οι ασχολίες τους εχουν αρκετές απαιτήσεις σε χρόνο,αλλα και για αυτούς που αναζητούν γρήγορο και οικονομικό γεύμα.

Τελείως διαφορετικό απο το γνωστό σε όλους μας Fast Food το Street Food αναγνωρίζεται για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γευμάτων,τα οποία βασίζονται σε τοπικές αγορές,είναι πάντα εποχιακά και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία(συντηρητικά).
Πολλά Street Food περίπτερα αντιπροσωπεύουν την τοπική κουζίνα και τα υλικά της.

Συνήθως παρασκευάζεται από ανεξάρτητους παρασκευαστές που ειδικεύονται σε πολύ
λίγα πιάτα.Το Street Food θεωρείται ως μια αληθινή και αυθεντική αντανάκλαση της κάθε κουλτούρας,του κάθε πολιτισμού και της κουζίνας του.
Μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό?Βεβαίως και μπορεί και υπάρχει το  παράδειγμα στην Κουάλα Λουμπούρ οπου οι Street Food Makers πωλούν  κοτόπουλο και  βόειο κρέας satay από την κινητή σχάρα τους και μέσα απο την πορεία της ζωής τους και της καριέρας τους μπόρεσαν να το τελειοποιήσουν.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν Street Food περίπτερα τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν την τοπική κουζίνα του τόπου παρ′ολο που έχουν κερδίσει μια θέση στις καρδιές των ανθρώπων.Ειναι περίπτερα που έχουν πολύ μικρή σχέση με την τοπική κουζίνα,τα οποία έχουν εισαχθεί μέσα απο τα Μ.Μ.Ε. απο ταξιδιώτες η απο μετανάστες.Παράδειγμα στην Puebla του μεξικού οπου υπάρχουν περίπτερα όπου σερβίρουν tacos  σε αραβικό στύλ  ″Arab-style taco″ λεπτές φέτες ψημένου κρέατος σε όρθιες ψησταριές το οποίο πολλοί θα αναγνώριζαν και ως Γύρο η Shawarma.

Μέχρι σήμερα και με την πάροδο του χρόνου η Ανατολίτικη κουζίνα εχει πάρει  πολλά χαρακτηριστικά και αλλα τόσα ερεθίσματα.Για παράδειγμα,η αραβική πίτα αντικαθίσταται απο τορτίγιες,το γιαούρτι και το ταχίνι δίνουν την θέση τους σε λατινικής προέλευσης salsas και το πρόβειο κρέας σιγά σιγά διαδέχεται το χοιρινό.

Αυτά είναι παραδείγματα του τι αντίκτυπο μπορεί να έχει ενα νεοεισερχόμενο προιόν στην κουλτούρα του Street Food.

Το Street Food μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε.Μεγάλες ομάδες ανθρώπων το έχουν παγιώσει επαρκώς

και το έχουν υιοθετήσει.Ομως ειναι ποιο διαδεδομένο σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες οπου οι μικρές

κατοικίες με πολυ μικρές κουζίνες,αναγκάζουν τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω για τα γεύματα τους.

Κάτοικοι βιομηχανοποιημένων περιοχών ανακαλύπτουν ξανά το Street Food στα πλαίσια ενος σύγχρονου και γρήγορου τρόπου ζωής και βέβαια το βλέπουν και σαν μια ευκαιρία να ανακαλύψουν εξωτικά και νέα είδη τροφίμων η απλά να απολαύσουν γεύματα στα οποία είναι εξοικοιωμένοι.

Πολλοί πολιτισμοί σερβίρουν και  καταναλώνουν σνάκς και μικρά γεύματα, για γρήγορη κατανάλωση οπως και πολλοί πολιτισμοί το εχουν υιοθετήσει ως κύριο τρόπο ζωής.

Οι κάτοικοι της Ασίας ειναι αυτοί οι οποίοι το έχουν αγκαλιάσει και το έχουν κάνει τρόπο ζωής.

Πολλές φορές τα γεύματα εκεί μετατρέπονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις με τους φίλους η την οικογένεια.

Εννοείται οτι όλα   τα περίπτερα ελέγχονται απο έναν Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας.